Overslaan en naar de inhoud gaan

Air Liquide versterkt partnership met BASF in Antwerpen met drie nieuwe langetermijncontracten.

Air Liquide renforce son partenariat avec BASF à Anvers avec trois nouveaux contrats de long terme

Air Liquide en BASF, een wereldleider in de chemische industrie, hebben onlangs een aantal nieuwe langlopende contracten getekend in de Antwerpse haven (België). Air Liquide levert al meer dan 50 jaar gas aan BASF Antwerpen en exploiteert momenteel vijf productie eenheden op de BASF site te Antwerpen. Deze nieuwe contracten zijn gericht op een lagere CO2 footprint aanpak en zijn in lijn met de klimaatdoelstellingen van de Groep.

Door gebruik te maken van vijf bestaande productie eenheden in het Antwerpse basin, heeft Air Liquide een nieuwe 15-jarige overeenkomst afgesloten voor de vernieuwing van de luchtgassen voorziening voor bestaande installaties alsook de levering van extra zuurstof aan de nieuwe Ethyleenoxide fabriek die nog wordt gebouwd door BASF.

Air Liquide zal ook een nieuwe stikstofverwijdering eenheid (NRU) bouwen en exploiteren om BASF van zeer zuiver gas te voorzien om een efficiëntere productie van MDI mogelijk te maken. MDI is een belangrijke chemische component die wordt gebruikt in de isolatie van huizen die zal helpen bij het besparen van energie in gebouwen en andere toepassingen. Deze nieuwe NRU is voorzien operationeel te zijn midden 2021.

Bovendien zal Air Liquide een deel van de methaangas fractie aankopen, die door BASF tijdens het productieproces wordt gegenereerd en zal het valoriseren als grondstof in zijn waterstof productieenheden op de BASF site, wat bijdraagt tot de circulaire economie en een vermindering van de CO2 -uitstoot tot 15.000 ton per jaar op de Antwerpse site.

Air Liquide is een langdurige en toonaangevende gasleverancier van het Antwerpse geïntegreerde chemie bassin, het grootste van Europa. De Groep is ook actief betrokken bij de initiatieven om de klimaatverandering in de haven van Antwerpen aan te pakken, zoals blijkt uit een samenwerkingsovereenkomst met andere toonaangevende bedrijven waaronder BASF, om te onderzoeken of het mogelijk is de CO2-uitstoot lokaal te verminderen.

Francois Jackow, Executive President en lid van het Executive comité die toezicht houdt op de activiteiten in Europa: "We zijn verheugd om ons partnerschap met BASF, een strategische klant van de Groep, verder te versterken. De ondertekening van deze nieuwe contracten toont de uitgebreide capaciteiten van Air Liquide om innovatieve en duurzame oplossingen alsook klantwaarde te creëren op lange termijn. Het weerspiegelt ook onze inzet om onze klanten te ondersteunen bij de uitdaging van de energietransitie, wat in lijn ligt met onze 2025 klimaatdoelstellingen.”

Download the document