Overslaan en naar de inhoud gaan

Ceremonie ter gelegenheid van de start van de bouw van “nieuwe generatie” Air Liquide waterstof productie-eenheid op de Covestro-site in de Antwerpse haven.

Air Liquide viert vandaag de start van de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen in aanwezigheid van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

Zoals aangekondigd op 17 april 2018 zal Air Liquide 80 miljoen euro investeren in de bouw van deze "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid, die de energie-efficiëntie en de globale ecologische voetafdruk van het productieproces zal verbeteren.  

Air Liquide zal een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid - SMR-X™ - ontwerpen, bouwen en exploiteren die waterstof produceert met een verhoogde energie-efficiëntie zonder overtollige stoomproductie en een verminderde koolstofvoetafdruk. Het totale aardgasverbruik voor de productie van waterstof en de CO2-uitstoot zullen met ongeveer 5% worden verminderd in vergelijking met een conventionele SMR. Tegelijkertijd zal een deel van de CO2 die tijdens het productieproces wordt gegenereerd, worden opgevangen en aan Covestro worden geleverd als grondstof voor de productie en worden gebruikt als grondstof voor de productie. Door het afvangen van koolstof en het opwaarderen van de teruggewonnen CO2, zal deze ultramoderne fabriek, uitgerust met een nieuwe eigen Air Liquide technologie, bijdragen aan de circulaire economie.

Er wordt verwacht dat deze nieuwe SMR-XTM-unit in 2020 operationeel zal zijn. De unit zal de ontwikkeling van de Covestro-productievestiging in de Benelux ondersteunen door het leveren van waterstof voor de productie van aniline, een basischemicaliën die gebruikt wordt in de bouw-, auto- en huishoudapparaten industrie. Het zal ook het bestaande netwerk van Air Liquide voor de levering van waterstof in het Antwerpse industriegebied, een belangrijk industrieel bekken in Europa, versterken.

Floris Mackor, Vice-President Large Industries North-West Europe en Managing Director LI Benelux, zei hierover: "We zijn verheugd de start van de bouw te vieren. Dit project versterkt onze samenwerking met Covestro. Deze ultramoderne waterstoffabriek illustreert ook het vermogen van Air Liquide om haar klanten te begeleiden met geavanceerde technologieën die bijdragen tot een koolstofarme samenleving.

Volker Weintritt, Managing Director van Covestro in Antwerpen, zei hierover: "We zijn blij dit partnership met Air Liquide te kunnen verstevigen. Dankzij deze nieuwe investering wordt niet alleen een betrouwbare en flexibele aanvoer van grondstoffen naar onze site gegarandeerd, maar ze opent tegelijk mogelijk ook perspectieven voor de toekomst van onze Antwerpse site”.

Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, zei hierover: “Dit project doet veel meer dan alleen maar economisch succes nastreven; het helpt om de wereld van morgen vorm te geven. Vandaag bewijzen Air Liquide en Covestro opnieuw dat innovatie het antwoord is. Want met dit project wint iedereen: onze maatschappij door de onmiskenbare milieuvoordelen, onze ondernemers door de bevoorradingszekerheid, maar ook onze economie wint bij de verankering van de chemische industrie. Kortom: Air Liquide tilt innovatie en duurzaamheid in onze regio naar een hoger niveau.”

The Large Industries business line of Air Liquide

Offers gas and energy solutions that improve process efficiency and help achieve greater respect for the environment, mainly in the refining and natural gas, chemicals, metals and energy markets.  In 2018, revenues were €5,685 million.


Air Liquide in the Benelux

Founded in Belgium in 1906 and in the Netherlands in 1913, Air Liquide currently operates 27 industrial sites throughout the Benelux. The Group currently employs more than 1,200 people in this region, all activities taken together, and it supplies more than 65,000 customers and patients.The Air Liquide Benelux Large Industries business line operates a pipeline network stretching 2,225 kilometers, which supplies the industrial basins from Mons to Rotterdam.

Download the document