Overslaan en naar de inhoud gaan
Het afkoelen van metalen zodra deze de oven verlaten

Afkoelen van metalen zodra deze de oven verlaten

Om te vermijden dat de afmetingen van het metaal worden gewijzigd, dient harding in gas, onder druk of "quenching" snel uitgevoerd te worden.

"Quenching” is het schoonste en snelste proces om metalen werkstukken af te koelen zonder er resten op achter te laten.
Een voordelig alternatief voor het olie-/zoutbad harden.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor Het afkoelen van metalen zodra deze de oven verlaten in de online catalogus in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Stikstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Stikstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:

Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:

Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is harding in gas?

Gecombineerd met lage druk behandelingen zoals cementeren (carboneren), nitreren en uitgloeien, laat harding in gas toe om de formaatwijzigingen van de metalen werkstukken te beperken. Er zijn dus weinig of geen latere correcties nodig.

Voor harding in gas wordt gebruik gemaakt van stikstof, argon, waterstof of helium, dan wel zuiver of gemengd. Welk gas wordt gebruikt, hangt af van de materialen en de hardingssnelheid die wordt nagestreefd.

Recenter leidde de ontwikkeling van cementeren (carboneren) onder lage druk, vooral voor auto- of vliegtuigonderdelen, tot de industriële productie van structuren die functioneren onder een druk tot 20 bar. De afkoelsnelheid wat een sleutelfactor in dit proces is, hangt in grote mate af van het ontwerp van de oven, de snelheid en de fysische eigenschappen van het gas of de gasmengsels.

Toepassing van harding in gas

Air Liquide ontwikkelde een expertise in zowel de keuze van de hardingsgassen als de toepassing onder hoge druk. Met de oplossing ALNAT HP™ kunt u argon of stikstof onder hoge druk gebruiken zonder dat u een gascompressor nodig hebt. Stikstof of argon kunnen worden gebruikt vanaf een cryogene opslagtank onder hoge druk of een gasopslagtank onder druk.

Technische eigenschappen van harding in gas

De gasopslagtank is dusdanig afgestemd om te beantwoorden aan de specifieke behoeften van de klant. Het verdampingssysteem en de buffer zijn aangepast aan het debiet dat nodig is om de te behandelen metalen werkstukken af te koelen.

Brochure ALNAT CRYO (En)

Brochure ALNAT CRYO (En)

PDF - 1.95 MB