Overslaan en naar de inhoud gaan
Het cryogeen harden

Cryogeen harden

Het intensiveren van de uitharding van staal met een koolstofgehalte hoger dan 0,5% door het verwijderen van het restausteniet gehalte

De thermische behandeling met vloeibare stikstof door een zeer lage cryogene temperatuur, is de meest betrouwbaar en ecologisch procedé.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor Het cryogeen harden in de online catalogus in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Stikstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Stikstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:

Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:

Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is harding bij zeer lage temperatuur?

Bij sommige materialen kan de structuurtransformatie niet snel genoeg worden verkregen met de klassieke harding processen zoals water, olie, gas, …
Sommige materialen moeten worden gekoeld bij temperaturen die ver onder de omgevingstemperatuur liggen. In dat geval wordt vloeibare stikstof met vooral de bijbehorende koude eenheid gebruikt.

Voor staal met een koolstofgehalte lager dan 0,5 % in gewicht, kan de structuurtransformatie volledig verkregen worden met een cryogene behandeling (martensiet) door afkoeling aan de omgevingstemperatuur. Bij staal met een hoger koolstofgehalte daarentegen verschijnt er restausteniet vanwege een onvolledige transformatie.

Het transformatie proces gaat steeds gepaard met volumewijzigingen. Een ongecontroleerde transformatie van het restausteniet kan dus leiden tot voortijdige spanningen in het werkstuk.

Toepassing van het harding proces bij zeer lage temperatuur

De oplossing ALNAT CRYO™ van Air Liquide staat garant voor een volledige structuurtransformatie door afkoeling bij zeer lage temperatuur. Afhankelijk van de aard van het materiaal kan de temperatuur worden verlaagd tot -160°C of zelfs -196°C. In dat geval wordt het werkstuk gehard in vloeibare stikstof.

Bij sommige behandelingen, vooral in de vliegtuigsector, moet de temperatuur op een gecontroleerde manier weer worden opgevoerd of moeten koude- en warmtecycli worden gerealiseerd.

De standaarduitrustingen ALNAT CRYO™ laten toe:

  • behandelingen tot -160°C
  • de mogelijkheid om terug te keren naar de omgevingstemperatuur of cycli te realiseren tot maximaal +300°C
  • werken in batches of continu
  • behandeling van lasten tot één ton
  • temperatuurregeling op +/- 1°c.

Behalve het standaarduitrustingsgamma, is er op verzoek ook een ontwerp op maat mogelijk voor stukken met bijzondere afmetingen.

Brochure ALNAT CRYO (En)

Brochure ALNAT CRYO (En)

PDF - 1.95 MB