Overslaan en naar de inhoud gaan
Verpakking onder beschermende atmosfeer (MAP)

Verpakking onder beschermende atmosfeer (MAP)

Langere houdbaarheid voor voedingsproducten.

Contacteer ons op voor meer informatie over MAP.
 

MAP expert in Nederland

MAP expert in België

Bij het gasverpakken wordt de gasatmosfeer in de verpakking gewijzigd.

Door de lucht in een verpakking te vervangen door een gas of gasmengsel worden de chemische, enzymatische en microbiologische reacties geremd.

Air Liquide Benelux stelt zijn expertise tot uw dienst voor alles wat u nodig hebt in verband met verpakking in gewijzigde atmosfeer (MAP):

  • Microbiologische filtering van gas
  • Productie van mengsels direct bij de klant
  • Audit en training van het personeel dat het gas gebruikt
  • Controle en follow-up van de processen

Naargelang uw behoeften, reiken onze specialisten u de meest geschikte technische oplossing aan

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor Verpakking onder beschermende atmosfeer (MAP) in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Argon

Helium

Kooldioxide

Lachgas

Stikstof

Zuurstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Argon

Helium

Kooldioxide

Lachgas

Stikstof

Zuurstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:
Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:
Toegang tot de materiaal-catalogus

Waarom gasverpakken (MAP)?

Gasverpakken ook wel “Modified Atmosphere Packaging” (MAP) genoemd heeft als doel de houdbaarheid van een levensmiddel te verlengen en de kwaliteit te behouden (door in te spelen op chemische, fysische of enzymatische processen). Hiermee kan de voedingsmiddelenindustrie voldoen aan de verwachtingen van de consument namelijk:

  • verse producten met een lange houdbaarheid
  • visueel aantrekkelijke producten (kleurbehoud)
  • vermindering van chemische additieven (conserveringsmiddelen)
  • behoud van kwaliteit (smaak en textuur)

Naast het gas en of gasmengsel zijn bij gasverpakken (MAP) ook de verpakkingsmachine, verpakkingsmaterialen, hygiene, temperatuur en type product bepalend voor het uiteindelijke resultaat.

Voordelen van gasverpakken (MAP)

De voedingsmiddelen blijven langer houdbaar. De houdbaarheid van de producten is onder andere afhankelijk van de Aw waarde (wateractiviteit). Er is een relatie tussen snelheid van bederf en de Aw waarde (wateractiviteit) van het voedingsmiddel. Gasverpakken kan dus een positieve invloed hebben op de logistieke flexibiliteit en voorraadbeheer bij de producent. 

De gesloten gasverpakking beperkt de risico’s op nabesmetting en garandeert daarmee een hoge hygiëne standaard. Bijkomend voordeel is dat de verpakking en het product visueel aantrekkelijk zijn voor de consument.

Het toepassen van gasverpakken

MAP is de afkorting van Modified Atmosphere Packaging. In Nederland wordt dit gedeclareerd op de verpakking onder beschermende atmosfeer.

Er zijn veel producten die onder producten die onder beschermende atmosfeer kunnen worden verpakt: vlees, vleeswaren, kip, wild, gevogelte, AGF (aardappelen groenten en fruit), vis, schaal en schelpdieren, kant en klaarmaaltijden (ready meals), zuivel (kaas, melkpoeder), brood, bakkerijproducten, deegwaren, pasta’s, eiproducten, noten, chips (snacks), vetten, oliën, specerijen etc.

Bij de definitieve keuze van de juiste gassamenstelling moet rekening worden gehouden met de specifieke producteigenschappen. Aw waarde, pH, temperatuur, de kwaliteit van de grondstof (microbiologisch profiel) de toegevoegde additieven, de barrière eigenschappen van de verpakking en de folie.

De ALIGAL™ voedingsgassen van Air Liquide voldoen aan alle Europese normen en zijn ondergebracht in het ISO 22000 voedselveiligheidsmanagementcertificaat. Dit biedt kwaliteitswaarborging voor de gehele productieketen vanaf de productie van het gas tot aan de levering bij de klant.

Onze gespecialiseerde teams zijn u graag van dienst om u te begeleiden, adviseren en te ondersteunen.

Contact