Overslaan en naar de inhoud gaan

Food Day

Food Day 2019

Inzichten in de authenticiteitsbepaling van voedingsproducten

We kunnen je met enige trots de 3de editie aankondigen van onze Food Day. georganiseerd door Air Liquide, Na het succes van de vorige edities, wordt deze dag door Air Liquide opnieuw georganiseerd op de schitterende locatie van Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem.

Na enkele schandalen en incidenten in het recente verleden, heeft de voedingsindustrie onvermijdelijk imagoschade opgelopen en is de roep van de eindconsument, maar ook vanuit de voedingsindustrie, naar meer en doortastende controles groot. Eén van deze controles omvat het bepalen van de authenticiteit en de oorsprong van voedingsproducten.

De studiedag van Air Liquide heeft als ambitie om jullie enkele inzichten te verstrekken in originele methodes, vanuit zowel theoretische als vanuit praktische standpunten. Eén van de methodes in dit zogenaamd forensisch onderzoek is de analyse van stabiele isotopen in de te onderzoeken producten. De verhouding van stabiele isotopen is namelijk de onzichtbare vingerafdruk van een product of een dieet en leggen onmiskenbaar vast wat de authenticiteit of oorsprong van het product in kwestie is.

Wat zijn stabiele isotopen?

Isotopen zijn atomen van hetzelfde chemische element en dus met hetzelfde aantal protonen, maar met een verschillend aantal neutronen in de kern. Er zijn meer dan 2500 isotopen bekend, waarvan er ongeveer een 300 stabiel zijn. Stabiel betekent concreet dat deze in de natuur voorkomen en bijgevolg ook in voedingsproducten. (Koolstof C – Zuurstof O – Stikstof N, maar uiteraard zijn niet alleen deze van belang).

De verhouding van de stabiele isotopen is geografisch verschillend en kan bijgevolg bepalen waar een bepaald product vandaan komt.

Voor wie is dit interessant ?

De gehele voedingsindustrie en de laboratoria voor voedingscontrole kunnen hiermee hun voordeel halen, maar bij uitbreiding ook de farmaceutische en gezondheidssector.

Wist je bijvoorbeeld dat analyse van isotopen kan helpen in het diagnosticeren van bepaalde ziektebeelden zoals maagzweren?

Hoe verloopt de dag ?

In de late namiddag van 23 mei zullen een 5-tal sprekers uit de academische en industriële sectoren - maar ook “Flanders’FOOD” - een lezing geven. Daarna wordt aan tafel gedurende een uitgebreid diner de kans geboden om met deze sprekers en andere collega’s uit de sector uitgebreid van gedachten te wisselen.:

Hoe deelnemen?

Plaatsen voor het event zijn beperkt om de kwaliteit ervan te waarborgen. Je kan alvast een mail sturen naar piet.decaluwe@airliquide.com om je te registreren, zodat je al zeker bent van je plaats.

Binnenkort zal het gedetailleerde programma (sprekers, tijdschema’s,…) aan jullie bekendgemaakt worden en kan je uiteraard nog beslissen of je al dan niet zal deelnemen.

Wil je ter plaatse overnachten? Geef ons een seintje, zodat wij Auberge du Pêcheur hiervan kunnen verwittigen.

https://www.auberge-du-pecheur.be/fr/

Deelname is gratis, logies dienen ter plaatse afgerekend te worden aan de voor de gelegenheid geldende tarieven van de Auberge.

Bij laattijdige afzegging (de dag zelf) zal een ‘no show fee’ aangerekend worden van 180€. Je kan jezelf steeds door een collega of iemand anders laten vervangen.

Lees meer