Overslaan en naar de inhoud gaan
Eenvoudiger vermalen van moeilijk maalbare producten

Cryogeen vermalen

Cryogeen vermalen met vloeibare stikstof of vloeibare koolzuur

Het product wordt gekoeld met vloeibare stickstof of koolzuur en vervolgens gemaald.

Cryogeen vermalen vermindert aanzienlijk het energieverbruik.en vereenvoudigt ook de bewerking van producten die niet geschikt zijn voor het klassieke maalproces.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor Eenvoudiger vermalen van moeilijk maalbare producten in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Stikstof

Kooldioxide

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Stikstof

Kooldioxide

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:
Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:
Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is cryogeen malen van materialen met het oog op recycling?

Bij cryogeen vermalen worden warmtegevoelige stoffen gereduceerd tot fijne deeltjes zodat ze later kunnen worden gebruikt in de chemische industrie, de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie, voor rubber, kunststof en poedercoatings.

Sinds de ontwikkeling van het procedé begin jaren 60, heeft cryogeen malen een steeds belangrijker rol gespeeld bij het verkleinen van de korrelgrootte. Het procedé is immers erg rendabel en biedt een uitstekend energierendement bij recycling en andere zeer uiteenlopende toepassingen. Er bestaan al evenveel verschillende maalprocedés als er te vermalen producten bestaan.

Cryogeen malen kan worden toegepast op alle soorten kunststof, elastomeer, farmaceutische producten, kruid. Het wordt aanbevolen voor de recycling van polypropylenen (PP) en polyethylenen (PE) en onder meer van autobanden, accu’s, batterijen, verfblikken, enz. Met vloeibare stikstof of koolzuur kunnen zeer lage temperaturen worden bereikt die de te malen producten bros maken en tot op de gewenste korrelgrootte verkleinen voordat ze in de maalmachine gaan.

Cryogeen malen

Toepassing van het cryogeen malen van materialen met het oog op recycling

Er bestaan verschillende opstellingen van het proces van het cryogeen malen. Meestal wordt het te vermalen product van de voedingstrechter naar een voorkoeler gevoerd met automatische debietmeting.
Vervolgens wordt het product gekoeld door injectie van vloeibare stikstof of vloeibare koolzuur. Eenmaal gekoeld gaat het product verder naar de maalmachine, terwijl de koude, verdampte stikstof of koolzuur wordt meegevoerd.

Een specifieke regelaar controleert de temperatuur in de maalmachine en regelt de hoeveelheid stikstof naargelang het debiet van de machine.
Soms wordt in de maalmachine nog vloeibare stikstof of koolzuur toegevoegd om de temperatuur te verlagen en de productiekosten te drukken. Cryogeen koelen kan worden toegepast voor alle soorten maalmachines.

Cryogeen malen is een eenvoudig gebruikt procedé dat de volgende voordelen biedt:

 • Vergroten maalcapaciteit
 • Sneller debiet van de maalmachine
 • Minder maalverlies
 • Optimale bewerkingscapaciteit van de installatie
 • Besparing van product en energie
 • Betere kwaliteit
 • Behoud van de fysische en chemische kwaliteit van de vermaalde producten
 • Betere korrelverdeling, homogenere grootte van de korrels
 • Bijdrage tot bescherming van het milieu
 • Geen explosiegevaar of molenbrand
 • Veiligheid

Technische eigenschappen

Om uw huidige maalprocedé te verbeteren of het procedé uit te testen op een nieuw product, stelt Air Liquide u in staat om testen uit te voeren op onze testinstallatie. Ons testcentrum is uitgerust met verschillende types semi-industriële maalmachines. Air Liquide biedt maaloplossingen aan voor meer dan 2500 verschillende producten. Steunend op deze ruime ervaring, stelde Air Liquide een ruime databank samen waarmee de toe te passen middelen snel kunnen worden geëvalueerd.

Samen met u onderwerpen we uw producten aan verschillende tests en identificeren we die oplossing die technisch en economisch het best geschikt is voor uw product.