Overslaan en naar de inhoud gaan

Injectie van O2: Extra zuurstof voor de Schelde in Vlaanderen

"Air Liquide helpt bij het vermijden van de grootste ecologische ramp ooit in het aquatisch milieu in Vlaanderen.“

Een dijkbreuk van de Schelde in Frankrijk veroorzaakte ernstige verontreiniging in het belangrijkste stroomgebied van Vlaanderen.

Afgelopen weekend kon de verdere verspreiding van de vervuiling, veroorzaakt door deze ramp, geneutraliseerd worden. Door de gezamenlijke inspanningen van verschillende overheden en industriële bedrijven, waaronder Air Liquide, is de situatie gestabiliseerd.

Mede door het injecteren van zuivere zuurstof in de rivier, waarschijnlijk een primeur in Vlaanderen, konden heel wat vissen gered worden.

De installatie van Air Liquide - bestaande uit een Cryotainer Mobile Oxygen Vessel, een doseer- en besturingskast en 6 Poroxals (Porous Oxy-injection frames) - injecteert autonoom zuivere zuurstof in de Schelde. Meer bepaald in de zwaaikom van Semmerzake, tussen Oudenaarde en Gent.

Deze installatie van Air Liquide voorziet, een injectie van zuivere zuurstof in het rivierwater, met een debiet van 150 kg / uur (of 110m3 / uur) voor een oppervlakte van 60 bij 80 meter.

Hierdoor ontstaat een zuurstofrijk zone in de zwaaikom van ongeveer 1ha en een zuurstofrijk pluim stroomafwaarts.

Aangezien pure zuurstof bestaat uit 99,5% zuurstof, is het de meest efficiënte manier om zuurstof te injecteren, aangezien verpompte lucht slechts 21% zuurstof bevat.

Na een vraag over onze mogelijkheden door De Vlaamse Waterweg, de waterbeheerder die instaat voor de binnenvaart, de natuur, overstromingen enz., werd een actieplan ontwikkeld dat binnen 48 uur moest worden uitgevoerd. Na ontvangst van de opdracht werd de installatie in minder dan 24 uur opgebouwd en 2 uur voor de verontreinigingswolk bij het draaibekken kwam, ook in gebruik genomen. De installatie blijft tot nader order beschikbaar voor eventuele komende uitdagingen, en om de biodiversiteit van de Schelde op peil te houden.

De installatie werd samengesteld vanuit het lokale Air Liquide-magazijn, met behulp van Air Liquides zusterbedrijf Cryotainer uit Rotterdam (Nederland) en onze waterbehandelingswerkplaats in Krefeld (Duitsland).

De montage ter plaatse werd op zaterdag uitgevoerd door een team van experts en lokale technici.

Tot slot werd de coördinatie uitgevoerd door Altec, Air Liquides Expertisecentrum in Noordwest Europa,in nauwe samenwerking met de afdeling Public Affairs.