Overslaan en naar de inhoud gaan
Laserlassen

Laserlassen

Gassen voor het laserlassen

Het procedé van het laserlassen maakt een doelgerichte warmteaanvoer mogelijk, veroorzaakt weinig vervormingen en beschikt over een hogere snelheid dan de conventionele technieken.

Om de laszone te beschermen worden helium en argon gebruikt.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor laserlassen in de online catalogus in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Argon

Helium

Waterstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Argon

Helium

Waterstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:

Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:

Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is laserlassen ?

Laserlassen is een techniek waarmee metalen componenten kunnen worden geassembleerd met behulp van een laser.

In tegenstelling tot de conventionele technologieën, vergt dit procedé een warmteaanvoer met een hoge energiedichtheid . Aldus is er minder kans op vervorming en is de lassnelheid zeer hoog. Als procesgas worden beschermgassen gebruikt.

De laser is een zeer geconcentreerde warmtebron die heel nauwkeurige en diepe lasverbindingen garandeert. Het proces met een grote energiedichtheid gebruikt de laserbundel om een “ key hole “ te maken in de laszone. De vermogensdensiteit is hoog: van 105 tot 106 W/cm2

Toepassingselementen van het laserlassen

De (CO2) laser was een van de eerste soorten laserlasmachine die werd ontwikkeld en blijft een van de meest gebruikte technieken, in bivoorbeeld de metaalverwerkende - en de auto-industrie.

Bij een (CO2) laser wordt een energiebron gebruikt welk een gasmengsel gebruikt bestaande uit stikstof, (CO2) en helium.

Behalve als laserbron wordt ook helium gebruikt als beschermgas (zie onderstaand schema). Dit gas beschermt de laszone tegen atmosferische gassen zoals zuurstof, stikstof, koolstofdioxide en waterdamp die de laskwaliteit kunnen aantasten en/of het proces kunnen vertragen.

Toepassingselementen van het laserlassen

soudage-laser-air-liquide-benelux.jpg

  • A – Laserbundel
  • B – Te assembleren stukken
  • C – Gasbescherming
  • D – Lasrichting
  • E – ”Key-hole “

Technische eigenschappen van het proces

De beschermgassen of “procesgassen”

De zuiverheid en samenstelling van de procesgassen die worden gebruikt als beschermgas zijn van groot belang en hebben een essentiële invloed op de kwaliteit en de productiviteit bij het laserlassen. De juiste keuze van het beschermgas resulteert in een significante verbetering van het proces en het resultaat.

CO2 -en YAG-lasers gebruiken beschermgassen zoals helium, argon en stikstof of verschillende gasmengsels. De hoek waaronder het beschermgas op het werkstuk gebracht wordt , de gasstroom en de diameter van de gasbuis, zijn eveneens belangrijk.

Resonatorgassen of “lasergassen”

De resonator- of lasergassen zijn nodig voor de vorming van de laserstraal bij een laser met CO2. - bron. Air Liquide biedt het gamma LASAL aan, speciaal ontwikkeld om te worden gebruikt in de lasertechnologie. LASAL wordt enkel voor dit procedé gebruikt.

De lasergassen LASAL worden zuiver geleverd of in de vorm van mengsels voor lasers met ingebouwde menger. Voor de lasers zonder ingebouwde menger worden gasmengsels die overeenstemmen met de LASAL-lijn – voor een deel met bijkomende componenten – aangeboden, volgens de vereisten van de laserfabrikant.