Overslaan en naar de inhoud gaan
Lasersnijden

Lasersnijden

Snijgas: stikstof voor het snijden van roestvrij staal en aluminium, zuurstof voor het snijden van koolstofstaal.

De laserstraal wordt gevormd in een gasvormig milieu van "lasergassen": stikstof, helium en koolstofdioxide. Het materiaal wordt gesmolten en uit de snijvoeg gedreven door het “snijgas”.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor lasersnijden in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Stikstof

Zuurstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Stikstof

Zuurstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:
Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:
Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een thermisch proces waarbij de warmte nodig om de verdamping of het smeltpunt,te verkrijgen, gegenereerd wordt door de laserstraal.

De laserstraal wordt geproduceerd door een elektrische ontlading te creëren in een gasvormig milieu dat vooral stikstof, koolstofdioxide en helium bevat. Dit zijn wat men noemt de “lasergassen”. De laserbundel wordt gefocust door een lens waardoor de nodige energiedichtheden worden verkregen om de materialen grotendeels te doen smelten of onmiddellijk te doen verdampen.

Een snijgas garandeert de afvoer van het gesmolten of verdampte metaal. De zuiverheid van dit gas is van doorslaggevend belang voor de kwaliteit en productiviteit van het proces.

Het verplaatsen van de tafel waarop het plaatmateriaal ligt onder een vaste laserkop of het bewegen van de laserkop over een vaste tafel zijn 2 mogelijkheden om het materiaal te versnijden.

Toepassing van het lasersnijden

De (CO2)-laser voor het snijden een van de eerste lasersnijmachines die werden ontwikkeld en blijft nog steeds de meest toegepaste lasersnijmachine.

Deze techniek wordt vooral toegepast voor het snijden van grotere diktes aan hogere snelheid. Veelvuldige toepassingsdomeinen zijn te vinden binnen de marktsegmenten: metaalverwerkende- en de auto industrie.

Technische eigenschappen van het lasersnijden

Lasergassen

Air Liquide biedt het LASAL aan, speciaal ontwikkeld en voorbehouden voor het laserlassen, lasersnijden en lasercoaten. De lasergassen zijn stikstof, verkrijgbaar onder referentie Lasal 1, koolstofdioxide verkrijgbaar onder referentie LASAL 2 en helium (Lasal 4). Ze worden zuiver geleverd voor lasers met ingebouwde menger. Voor lasers zonder ingebouwde menger worden specifieke gasmengsels van het gamma LASAL aangeboden, in overeenstemming met de vereisten van de laserfabrikant.

Snijgassen

  • Zuurstof : LASAL 2003 is het snijgas voor het lasersnijden van koolstofstaal. Door het lasersnijbranden wordt het koolstofstaal op de oxidatietemperatuur gebracht en verbrand door de ingeblazen zuurstof ; de slakken die daaruit resulteren worden uit de snijvoeg geblazen. Wenst men een oxidevrije snede te bekomen dan kan er ook LASAL 2001 geruikt worden.
  • Stikstof : De referentie LASAL 2001 is het snijgas voor het lasersnijden van roestvrij staal, hoog gelegeerd staal en aluminium. Als men tevreden is met een lagere kwaliteitssnede maar een hogere snelheid wenst, kan ook LASAL 2003 gebruikt worden.

Laser snijden

Lasersnijden