Overslaan en naar de inhoud gaan
Plasmalassen

Plasmalassen

Lassen van inox, aluminium of legering

Plasmalassen is de belangrijkste technologische evolutie van het TIG-proces.

Het plasma wordt gecreëerd door argon, zuiver of vermengd met helium. De toevoeging van waterstof of koolstofdioxide maakt bovendien een betere bescherming van het lasoppervlak mogelijk.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor plasmalassen in de online catalogus in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Argon

Helium

Kooldioxide

Waterstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Argon

Helium

Kooldioxide

Waterstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:

Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:

Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is plasmalassen?

Plasmalassen kan worden beschouwd als een evolutie van de TIG-procedés, voor wat de energiedichtheid van de bundel betreft als de gerealiseerde prestaties.

Het is onmogelijk om de energiedichtheid van het TIG-procedé continu op te voeren tot meer dan 400 A. Boven waarde neemt de energiedichtheid immers zeer snel af omdat de pluim van de boog ongecontroleerd uitbreidt.

De boog wordt dan niet meer ingesnoerd maar wordt gebundeld door het plasmaprocedé (volgens het onderstaande vergelijkende schema) waarvan de energiedichtheid groter is dan die van een vrije boog. Daarvoor beschikken we over twee methodes:

  • rechtstreekse opvoering van de kinetische energie van de elektronen, door de acceleratiespanning (boogspanning) op te voeren;
  • mechanische en pneumatische bundelen van de boog, samen met de uitstroming van het plasma gas aan hoge snelheid.

Toepassingselementen van een plasmalasprocedé

procede-plasmalassen-air-liquide-benelux_0.png?itok=W_zM5uIJ

Link

Speciale aanbieding

Test ARCAL-flessen met EXELTOP-koptechnologie voor 3 maanden.

Lees meer
  1. Een TIG-boog wordt verkregen door ionisatie van een inert gas tussen een niet-smeltende elektrode (wolfraam) en het werkstuk.
  2. Een plasmaboog haalt hogere temperaturen, heeft een geconcentreerde bundel en garandeert een betere productiviteit.

 

De voordelen van een kleinere plasmaboog ten opzichte van een open TIG-boog zijn duidelijk:

  • De isothermen die worden verkregen aan de wortel van de boog, aan de kant van de kathode, zijn veel hoger: meer dan 24 000°K in vergelijking met de 14 000 tot 18 000°K van de TIG.
  • Bij plasma zijn de bruikbare isothermen tussen 10 000 en 16 000°K praktisch verticaal en over verschillende centimeters parallel met de as van de brander. De energiedichtheid is over heel deze afstand dus constant en heeft een regelingslatitude die onmogelijk kan worden bereikt met het TIG-procedé waarvan de nuttige temperaturen lager liggen (tussen 4 000° K en 10 000 °K met een veel lagere energiedichtheid als gevolg van de divergentie van de pluim van de boog).

Deze temperaturen en hun isothermen zijn afhankelijk van het debiet van het plasmagas, de insnoeringsgraad en de waarde van de stroom.

Het gebruikte vermogen van 10 tot 15 KW is 50 à 60% hoger dan het vermogen gegenereerd door een TIG-boog. Het blijft echter ver onder het vermogen van 120 KW dat wordt gebruikt bij het plasmasnijden.