Overslaan en naar de inhoud gaan
Plasmasnijden

Plasmasnijden

Alle geleidende materialen zijn geschikt voor plasmasnijden.

Plasmasnijden is een thermisch snijproces dat als alternatief bijzonder geschikt is voor metaalhoudende materialen te snijden die zich niet lenen voor snijbranden.

Er worden verschillende snijgassen gebruikt : zuivere argon of een mengsel van argon en waterstof.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor plasmasnijden in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Argon

Waterstof

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Argon

Waterstof

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:
Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:
Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is plasmasnijden ?

Bij het plasmasnijden wordt het metaal gesmolten door de plasmastraal. Het materiaal wordt uit de snijvoeg gedreven door de hoge temperaturen en de kinetische energie van de straal. Dankzij dit procedé kunnen alle geleidende materialen zoals niet-gelegeerd, laag gelegeerd en hoog gelegeerd staal, nikkel, koper, messing, aluminium en hun legeringen makkelijk worden gesneden.

Een elektrische boog die wordt opgewekt in een geïoniseerd gas tussen een negatieve elektrode (kathode) en het werkstuk (anode), wordt in een plasma omgezet . De warmte-energievan het plasma (temperatuur van 30 000°C) en de kinetische energie (supersonische snelheid > Mach 1) die worden vrijgegeven, doen het materiaal bijna onmiddellijk smelten zelfs gedeeltelijk sublimeren over zijn hele dikte. Het gesmolten metaal wordt tegelijk uitgedreven.

Schematische voorstelling van een plasmabrander

Toepassing van plasmasnijden

Plasmasnijprocedés met brander

In ons vakgebied spreken we van “het” plasmasnijden, wat de indruk geeft dat deze snijtechniek slechts één technologie gebruikt. In werkelijkheid bestaat het plasmasnijden voor de professionele gebruiker uit een aantal procedés die verschillen qua type en aantal gebruikte gassen en de gebruikswijze van de tootsen.

Welk procedé wordt gebruikt hangt af van enerzijds het type of de samenstelling van het te snijden materiaal en anderzijds de kwaliteit van de stukken en de en productiviteitsdoelstellingen.

Elk procedé omvat toortsen die strikt conform de instructies van de fabrikant moeten worden gebruikt. Het gebruik van een gas of gasmengsel, reservestukken of toortsementen die niet zijn aanbevolen door de fabrikant, kan het snijresultaat in het gedrang brengen en de uitrustingen beschadigen of een ongeval veroorzaken dat de arbeiders ernstig kan verwonden.

Technische eigenschappen van het plasmasnijden

Alle snijgassen onderscheiden zich door hun verschillende eigenschappen.

Als plasmagas worden verschillende snijgassen gebruikt, vooral argon en een mengsel van argon en waterstof. Air Liquide beschikt over een volledig gamma gasmengsels, maar de argon/waterstofmengsels worden het vaakst gebruikt. Vanwege zijn grote enthalpie, geeft het waterstofaandeel een betere snijkwaliteit en een hoger snijrendement. De hoge dichtheid van het argon is ook van belang .

Het waterstofaandeel wordt bepaald naargelang het te snijden materiaal en zijn dikte. In plaats van argon of een argon/waterstofmengsel, kan ook stikstof worden gebruikt als plasmagas door er waterstof aan toe te voegen. De snijresultaten en-prestaties zijn dan wel iets minder.

De keuze van het te gebruiken gas of gasmengsel wordt gebaseerd op de plasma-installatie, het toepassingsdomein en het metaal.