Overslaan en naar de inhoud gaan
Echangeur de chaleur CO2 banner

De warmtewisselaar op basis
van vloeibare CO₂

Vloeibaar CO2 verdampen op basis van beschikbare warmte en koude op locatie bij de klant

Wijnen Square Crops, klant van Air Liquide in de Benelux

Met 32,4 hectare kasoppervlakte is het één van de grootste en modernste glastuinbouwbedrijven in de Benelux. Wijnen Square Crops teelt kwalitatief hoogwaardige paprika’s en komkombers. Voor het verdampen van vloeibare C02, op locatie in Grubbenvorst, wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar met een dubbel warmtecircuit.

Energiebesparing

“Wijnen Square Crops respecteert het milieu en streeft naar een zo laag mogelijke footprint.
Om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen, hebben wij geothermie putten geboord tot 2500 meter diepte; deze geven toegang tot thermaal water van 80 graden C".

De Air Liquide warmtewisselaar op basis van vloeibare CO₂

Air Liquide heeft een warmtewisselaar gebouwd met een dubbele warmtetoevoer circuit voor het verdampen van de vloeibare CO2. De koude die tijdens het verdampen van vloeibare CO2 vrijkomt wordt ingezet voor het koelen van het koelwater van het koelwatersysteem op water basis.

"Onze kantoren, geconditioneerde verpakkingsruimte en koelcellen worden hiermee gedeeltelijk gekoeld. Indien er geen koelbehoefte is, wordt onze beschikbare aardwarmte gebruikt om de vloeibare CO2 te verdampen. Hierdoor hebben wij geen elektriciteit nodig om de vloeibare CO2 te verdampen. Beide zaken bij elkaar opgeteld resulteert in een aanzienlijke vermindering van onze elektriciteitsbeheofte en daarmee een besparing op onze elektriciteitskosten!"