Overslaan en naar de inhoud gaan

Smeding kiest voor strategische samenwerking met Air Liquide

Smeding débute une collaboration durable avec Air Liquide

Smeding BV in Leek is één van de grootste leveranciers van industriële gassen en propaangas in Noord-Nederland. Daarnaast heeft het bedrijf een ruim aanbod aan materialen voor brandbeveiliging en lastechniek. Smeding heeft een sterke reputatie weten op te bouwen in Noord-Nederland en heeft dan ook een flink deel van de lokale markt in handen…

In 2019 ging Smeding op zoek naar een nieuwe partner voor haar industriële gassen bedrijfstak. Uit de zoektocht bleek dat Air Liquide veruit de beste kandidaat voor zo’n partnership was, en dus werd begin 2020 een lange termijn overeenkomst afgesloten tussen beide bedrijven.

De partnership houdt enerzijds in dat Smeding haar eigen klanten voor industriële gassen – dat zijn er zo’n 2.000 – voortaan Air Liquide gassen zal leveren. Anderzijds zal Smeding ook gassen leveren aan de reeds bestaande Air Liquide klanten in de regio. Voor dit alles maakt Smeding gebruik van dertien verkooppunten (met depot), die strategisch verdeeld zijn over de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. 

Kwaliteit en veiligheid voorop

“Dankzij deze nieuwe partnership ziet Air Liquide haar marktaandeel voor cilindergassen in Noord-Nederland in één klap verdubbelen”, verduidelijkt Ale van der Meer, Netwerk Manager Nederland bij Air Liquide. “Maar het gaat natuurlijk om meer dan cijfers alleen. We geloven met name sterk in deze samenwerking omdat Smeding en Air Liquide elkaar uitstekend aanvullen en versterken. Beide bedrijven gaan klantgericht te werk en hechten veel belang aan kwaliteit en veiligheid.”

“We zijn bijzonder enthousiast over de partnership met Air Liquide”, verduidelijkt Geert Smeding, eigenaar van Smeding BV. “De toegevoegde waarde van Air Liquide is dan ook heel duidelijk. Het gaat dan niet alleen over gassen, maar ook over het brede aanbod aan hoogwaardige materialen en accessoires, en over dienstverlening. Maar het belangrijkste is dat onze waarden op vlak van klantvriendelijkheid, kwaliteit en veiligheid naadloos op elkaar aansluiten.” 

Door de samenwerking met Smeding zal de naamsbekendheid en zichtbaarheid van Air Liquide in de regio sterk toenemen, waardoor een verdere groei op langere termijn in het verschiet ligt. Bovendien zullen bestaande Air Liquide klanten in Noord-Nederland sneller bediend worden en kunnen profiteren van een uitgebreidere service.

Smeding débute une collaboration durable avec Air Liquide

Opleidingsprogramma

“Een strategische samenwerking van een dergelijke omvang heeft natuurlijk wel meer voeten in de aarde dan alleen maar een zakelijke overeenkomst”, stelt Ale van der Meer. “Zo zijn we al enkele maanden bezig met een speciaal opleidingsprogramma voor de mensen van Smeding. Want beide partijen willen natuurlijk wel dat de klant de best mogelijke kwaliteit en service krijgt en dat de veiligheid gegarandeerd kan worden.”

Het opleidingsprogramma omvat meerdere modules over veiligheid, maar bijvoorbeeld ook een training rond Servitrax, het Air Liquide track & trace systeem dat de locatie van elke individuele cilinder in kaart brengt. Daarnaast zijn er verschillende opleidingen voorzien met betrekking tot het brede materialen- en accessoire-aanbod van Air Liquide.

Smeding en Air Liquide hebben intussen al enkele succesvolle projecten afgerond, tot grote tevredenheid van beide partijen.