Overslaan en naar de inhoud gaan
Industriële reinigingstechnieken

Industriële reinigingstechnieken

Reiniging met droogijs (vaste CO2) of vloeibare CO2

Onder invloed van een natuurlijk fysisch verschijnsel, wordt vaste CO2, ook wel “droogijs” genoemd, gesublimeerd tot een koud gas.

Vloeibare CO2 kan ook worden omgezet in sneeuw. Deze beide vormen worden op de te reinigen oppervlakken gespoten.

Gassen Catalogus

Bestel uw gas

Bestel uw gas voor Industriële reinigingstechnieken in de online catalogus in de klantenportaal myGAS.

 

België:

Kooldioxide

Naar de gas-catalogus

 

Nederland:

Kooldioxide

Naar de gas-catalogus

 


 

Bestel uw materiaal

Drukregelaars, centrales, afsluitkranen, afnamepunten, meetapparatuur, veiligheidsapparatuur, …

 

België:

Toegang tot de materiaal-catalogus

 

Nederland:

Toegang tot de materiaal-catalogus

Wat is reiniging met droogijs?

In de technologieën die gebruik maken van droogijs, wordt op de te reinigen of te ontvetten oppervlakken koolzuurijs geblazen of geprojecteerd. Deze technologieën worden vaak gebruikt voor de ‘hardere’ - reiniging van productieapparaten zoals gietvormen, persen, transportbanden, roterende ovens, lasrobots, lijmmachines, omsmeltovens...

Vloeibare CO2 zal zich spontaan omzetten in sneeuwvorm bij atmosferische druk. Die sneeuw wordt op het te reinigen oppervlak gespoten geblazen/geprojecteerd. De techniek wordt gebruikt voor het ‘zacht’ reiniging en voorbehandeling van oppervlakken in de optica, elektronica, plasticindustrie, metaalindustrie, verfindustrie…

Aan de hand van een pretest kan de beste technologie gekozen worden.

Toepassingsgebied van de reiniging met droogijs

De techniek kan worden toegepast in alle domeinen en alle sectoren, van volledig geautomatiseerd tot de gelokaliseerde behandeling en van de voedingssector tot de staalindustrie. De reiniging met vloeibare CO2 is ideaal voor de droge voorbehandeling van oppervlakken voordat ze bijvoorbeeld worden geschilderd.

Voordelen

  • De cryogene reinigingsprocedés op basis van CO2 zijn niet abrasief. Ze reinigen de oppervlakken zonder ze te beschadigen.
  • Deze technieken gebruiken geen producten die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Ze kunnen worden gebruikt in productieketens of volledig worden geautomatiseerd in een besloten ruimte.
  • De investeringskosten zijn beperkt.

Toepassing van de reiniging met droogijs

Reiniging met droogijs

Technische eigenschappen van de cryogene reiniging met CO2

Voor cryogene reiniging gebruiken we een natuurlijk product, CO2, aan een temperatuur van -78°C. Bij de reiniging van de oppervlakken benutten we de specifieke eigenschappen van dit gas en de toepassing ervan.

  • Cryogeen effect : onder impact van de koude ontstaat er een verschillende dilatatie tussen het te reinigen oppervlak en de vuile deeltjes, waardoor deze sneller loskomen. De sterke afkoeling geeft een ontsmettend effect: door de sterke koeling, wordt het oppervlak ontsmet.
  • Expansie-effect : CO2 in de vorm van sneeuwvlokken of koolzuursneeuw zet zich onder invloed van de warmte van het vuil uit met een factor hoger dan 500. Het vuil wordt opgeblazen en komt snel los van het te reinigen oppervlak.

Air Liquide ontwikkelde in samenwerking met haar gespecialiseerde partners, waaronder ALPHA, GM11, …verschillende cryogene reinigingstechnieken en services voor aangepaste, snelle en efficiënte oplossingen.

Droogijs

Brochure Droogijs

PDF - 640.28 KB

CO2 en haar toepassingen (En)

CO₂ en haar toepassingen

PDF - 1.97 MB