Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstofstation 2.0 in Zaventem

In 2016 onthulde Air Liquide in Zaventem het eerste tankstation voor waterstof in België. Het station heeft zojuist een fikse upgrade gehad, zodat het helemaal klaar is voor de toekomst…

“Waterstof begint stilaan een belangrijkere plaats in te nemen als energiebron voor het wegverkeer”, weet Diederick Luijten, Vice President Hydrogen Energy NWE & CIS Countries bij Air Liquide. “Daarom willen we dat ons tankstation veilig en betrouwbaar functioneert en dat het de best mogelijke gebruikservaring biedt”.

Technisch
Het station wordt geüpdatet met nieuwe vulcurves, waarmee ook de nieuwste waterstofwagens conform de huidige regelgeving en in alle veiligheid kunnen gevuld worden. In het tankpistool zit een infrarood communicatiesysteem ingebouwd, zodat het tankstation weet welk voertuig (merk en type) aan de pomp staat. Het systeem communiceert de tankinhoud, alsook de druk en temperatuur in de tank. Dat zorgt enerzijds dat de veiligheid gegarandeerd wordt en anderzijds laat het toe om het voertuig snel en efficiënt bij te tanken.

“Ook werd het koelvermogen van het tankstation aangepast. Hierdoor kunnen we voertuigen met gecontroleerd gekoelde waterstof vullen waardoor het vulproces sneller zal verlopen. Een mooie bijkomstigheid is dat deze techniek minder stroom verbruikt, wat een positief effect heeft op het milieu. Een win-win voor iedereen, dus.”

Online platform
Daarnaast wordt het station in de komende weken klaargemaakt om aangesloten te worden op het European Hydrogen Refuelling Station Availability System (E-HRS-AS). Dit Europees project, dat mogelijk werd gemaakt dankzij de financiering van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU), moet de online zichtbaarheid van waterstofstations verbeteren. Dankzij het systeem kunnen automobilisten onderweg – onder meer via hun GPS systeem – actuele informatie opvragen over alle waterstofstations in Europa. Zo kunnen ze de locatie van het station opzoeken en deze opnemen in hun routeplanning. Ook kan de status van het station worden opgevraagd (open/gesloten) en kan de gebruiker nakijken welke vuldrukken (350 en/of 700 bar) het station aanbiedt.

Bestemming: Straatsburg
Het is de bedoeling dat ook de leden van het Europees Parlement – dat zich in de omgeving van het waterstofstation bevindt – straks waterstof gaan tanken in Zaventem en dat ze met hun auto’s gaan pendelen tussen Brussel en Straatsburg. De beleidsmakers in Europa willen op die manier het goede voorbeeld geven omtrent het zero emission mobiliteitsvraagstuk. “Het tankstation is niet alleen geschikt voor personenwagens, maar ook voor bussen en andere voertuigen van de stad Brussel. In dat licht is het belangrijk om te melden dat nu ook Belgische openbare vervoersmaatschappijen interesse hebben geuit om testen met waterstofbussen te gaan uitvoeren. En die moeten natuurlijk straks wel ergens kunnen tanken”, besluit Diederick Luijten.